Att skapa liv

Efter en fantastisk helg i London tillsammans med 30 unga entreprenörer är jag nu på väg hem till Sverige igen. Ikväll öppnar ansökan till Entreprenörsjakten för tredje gången.

Om tre dagar, den 16 Februari är det exakt 4 år sedan den första ”jakten”, The Chicago Entrepreneurial Quest, gick av stapen. Jag hade då aldrig kunnat tänka mig att det skulle bli så stort som det blivit. Chicago Innovation Chase, som det heter numera lever fortfarande vidare i Chicago, samtidigt som Entreprenörsjakten i år har expanderat till Sydney, Australien. Nästa år är planerna en internationell final med det främsta unga entreprenörstalangerna från hela världen.

Under våren kommer över 300 personer att arbeta med min idé på ett eller annat sätt. Jag har själv för länge sedan tappat kontrollen över vad Entreprenörsjakten är eller vart vi är på väg. Det har blivit större, bättre och mer spännande än jag någonsin kunnat tänka mig. Det är inte längre jag och min idé, utan en spirande organism, vars tentakler slår rot och skapar förändring.

Några av oss kom in i ett samtal om detta här i London. Vi pratade om hur viktigt det är att hela tiden arbeta på att göra sig själv överflödig. Visst, entreprenörskap är att göra sin grej, att tro på sina idéer och ta anvar för att se till att de blir verklighet. Men det kan vara så mycket mer än så, något så mycket vackrare än så.

Entreprenörskap är att skapa liv.

Entreprenörskap är inte bara att genomföra sin egna idé, utan att förändra din omgivning på ett sådant sätt att din idé fortsätter att leva även utan dig. Det handlar om att förändra världen på ett sådant oåterkallerligt sätt att dina idéer och tankar fortsätter finnas även när du inte gör det. Entreprenörskap är att lämna avtryck.

Vissa tror att Gud skapar liv. Jag tror att Entreprenören gör det.

I år tävlar 200 av Sveriges mest drivna talanger i Entreprenörsjakten. Är du en av dem?

Er,

Gustaf Josefsson