En stolt skolkare!

Läser i SvD att skolk skall skrivas in i skolbetyget och blir först arg, men kommer sedan på att det kanske inte är så tokigt. När man anställer någon kan det vara nyttigt att veta deras närvaro i skolan…

Jag skulle personligen inte vilja anställa någon som gått på varenda lektion i gymnasiet. Den nuvarande kursplanen är tillräckligt menlös och fördummande för att skolk snarare skall vara ett friskhetstecken än ett problem. Att ha 100% närvaro i skolan tyder inte på ambition utan på foglighet.

Själv skolkade jag mig igenom stora delar av högstadiet och gymnasiet. I högstadiet så var det ett part immar i veckan. I slutet på trean så blev det väldigt mycket, vilket väl i och för sig tärde på betygen. Istället var jag ute och lärde mig på egen hand, jag tog kontakt med verkligheten. Jag var ute på stan, byggde upp ett socialt liv, och engagerade mig i föreningar. Jag var ute på internet, lärde mig programmera och startade företag.

På tal om kontakt med verkligheten…

”På ingen arbetsplats i vuxenlivet kan man komma och gå som man själv vill. Det ska man inte kunna göra i skolan heller” – Jan Björklund.

Så riksdagen är ingen ”arbetsplats i vuxenlivet” då? Det förklarar en hel del…

Inte heller min arbetsplats verkar kvala in i vuxenlivet och det är jag ganska glad över. I min organisation vill jag ha människor som tar eget ansvar, vågar gå sin egen väg och ifrågasätter torra principer. Vad jag absolut inte vill ha är folk som står och häckar vid stämpelklockan kl. 16.56 för att få ut sin lön. Har du inget vettigt att göra så gå hem! Det gäller likväl på jobbet som i skolan.

Skolka! – Våga säga ifrån när du inte stimuleras, när du inte utvecklas.
Skolka! – Vänta inte på att Jan Björklund skall ta ansvar för din utbildning.
Skolka! – Hitta din egen väg till kunskap.
Skolka! – Och gör något vettigt med ditt liv!

Bär er ogiltiga frånvaro med stolthet!

 

Er studiekamrat i livet,

/ Gustaf

Ps. Till er ungdomar som ser upp till mig och verkligen lyssnar på vad jag säger – sluta upp med det. Gå er egen väg och ta vad jag säger med en nypa salt.
Stay in school, kids.

Pps. Förresten, när skall vi börja logga elevernas frånvaro på lärarens betyg?