2 days ago Nu kör vi

Nu rear vi ut ungdomen!

Published 6 maj, 2011


Lägre löner leder till fler unga i arbete, hävdar Almega – och receptet är att frysa ingångslönerna i 10 år.

Skitbra idé. Skall vi inte göra så att vi sänker lönerna för kvinnliga chefer, så kanske vi får fler sådana också? Varför inte lagstadga lägre löner för invandrare, så att vi får in dem i samhället också?

Ja, det må vara så att fler unga skulle få jobb om man sålde dem för rea-priser, men vad ger det för indikation om unga människors värde? Varför är det så socialt accepterat med denna typ av åldersdiskriminering? (9 av 10 kollektivavtal är åldersdiskriminerande).

”Ungdomar är ju så lata nuförtiden”. ”Det är ingen idé att satsa på 80-talisterna, dom byter bara jobb om 3 månader ändå”. ”Problemet är att det är så svårt att hitta kompetent personal”.

När skall någon ta tag i arbetsgivarnas kompetens? Staten satsar miljarder på att få ungdomarna att passa in i rätt pepparkaksform, men lägger inte ett öre på att se till att anpassa arbetsplatser för den nya generationen? Dagens ungdomsgeneration är mer kompetent och kunnig än någon generation tidigare i historien.

Vad jag undrar är varför inte fler arbetsgivare ser konkurrensfördelen i att vara ett av få företag som har förståelse för hur man arbetar med unga? Tänk att vara ensam om att ha tillgång till en gigantisk pool av talangfulla, intelligenta, flexibla och nyfikna unga människor.

Jag är beredd att satsa en femhundring på att denna konversation mellan Almega och facket har skett utan samtal med varken unga anställda eller arbetslösa. Jag skulle faktiskt gissa att detta har varit ett samtal exklusivt för 50-plussare. Det är som vanligt gamla människor som pratar om de unga istället för med de unga.

Mitt förslag är att Almega börjar med att ta tag i sina egna medlemmars inkompetens. Vad sägs om att investera lite pengar i vettig arbetsgivarutbildning, att helt enkelt lära ut hur man bättre arbetar med ung personal? Vi kanske till och med borde frysa alla chefslöner i 10 år tills de har lärt sig hur man anställer unga? Vad sägs om att göra något åt att Sverige har näst minst antal chefer under 40 i Europa? Ett första steg borde kanske vara att ta tag i åldersprofilen på den här listan av människor (Grattis Mats Göran Eliasson, 46 år och yngst i Almegas styrelse).

Jag är 28 bast och arbetsgivare. Ni får gärna ringa om ni vill veta hur man arbetar med unga.

Er,

/ Gustaf Josefsson


4 Comments

 1. Christian Rudolf, 6 maj, 2011:

  Ett annatngt radikalt sätt att lösa det är kanske att istället höja äldres löner dramatiskt ;-)

  Lön utifrån ålder är ju helt meningslöst. Lön efter vad man tillför är den relevanta måttstocken. Att inte Almega fattar detta är ju det riktigt sorgliga i hela den här diskussionen.

 2. Gustaf, 6 maj, 2011:

  Varför inte sänka chefslönerna drastiskt så att det blir lättare att anställa unga chefer?

 3. Anders Arvidsson, 6 maj, 2011:

  Bra skrivet Gustaf!

  Det som förbluffar mig är att Almega totalt ignorerar att de flesta ungdomar är skärpta och söker sig till andra länder om man erbjuder för låga löner för samma arbete i Sverige, det är trots allt en europeisk arbetsmarknad. Okvalificerade jobb ger mycket bättre betalt i Danmark och Norge medan akademiker kan tjäna bättre i många andra EU-länder. Sänker man lönerna kan man räkna med en brain drain som blir kostsam på sikt då allt fler ungdomar idag har studerat, bott och arbetat utomlands, eller åtminstone känner någon som gör det, och är väl medvetna om skillnaden. Har man dessutom lagt några år på studier är man helt enkelt inte så sugen på att ta ett jobb med en lön som är lägre än de okvalificerade extrajobben man hade utomlands under studietiden. Har man ingen chef som satsar på att utveckla de unga nyanställda så är det tjänstefel att inte inse att de kommer byta jobb efter 3 månader. Kanske flyttar vi tillbaka om 10 år…

 4. Gustaf, 6 maj, 2011:

  The CFO says: ”What if we invest in our people and they leave”, the CEO replies: ”What if we don’t and they stay”.

  Företag måste fortsätta våga satsa på personalutveckling, annars skjuter de sig själva bara i foten. De som inte tas om hand kommer lämna ännu snabbare och de som stannar kommer du inte vilja ha kvar.