Nu rear vi ut ungdomen!

Lägre löner leder till fler unga i arbete, hävdar Almega – och receptet är att frysa ingångslönerna i 10 år.

Skitbra idé. Skall vi inte göra så att vi sänker lönerna för kvinnliga chefer, så kanske vi får fler sådana också? Varför inte lagstadga lägre löner för invandrare, så att vi får in dem i samhället också?

Ja, det må vara så att fler unga skulle få jobb om man sålde dem för rea-priser, men vad ger det för indikation om unga människors värde? Varför är det så socialt accepterat med denna typ av åldersdiskriminering? (9 av 10 kollektivavtal är åldersdiskriminerande).

”Ungdomar är ju så lata nuförtiden”. ”Det är ingen idé att satsa på 80-talisterna, dom byter bara jobb om 3 månader ändå”. ”Problemet är att det är så svårt att hitta kompetent personal”.

När skall någon ta tag i arbetsgivarnas kompetens? Staten satsar miljarder på att få ungdomarna att passa in i rätt pepparkaksform, men lägger inte ett öre på att se till att anpassa arbetsplatser för den nya generationen? Dagens ungdomsgeneration är mer kompetent och kunnig än någon generation tidigare i historien.

Vad jag undrar är varför inte fler arbetsgivare ser konkurrensfördelen i att vara ett av få företag som har förståelse för hur man arbetar med unga? Tänk att vara ensam om att ha tillgång till en gigantisk pool av talangfulla, intelligenta, flexibla och nyfikna unga människor.

Jag är beredd att satsa en femhundring på att denna konversation mellan Almega och facket har skett utan samtal med varken unga anställda eller arbetslösa. Jag skulle faktiskt gissa att detta har varit ett samtal exklusivt för 50-plussare. Det är som vanligt gamla människor som pratar om de unga istället för med de unga.

Mitt förslag är att Almega börjar med att ta tag i sina egna medlemmars inkompetens. Vad sägs om att investera lite pengar i vettig arbetsgivarutbildning, att helt enkelt lära ut hur man bättre arbetar med ung personal? Vi kanske till och med borde frysa alla chefslöner i 10 år tills de har lärt sig hur man anställer unga? Vad sägs om att göra något åt att Sverige har näst minst antal chefer under 40 i Europa? Ett första steg borde kanske vara att ta tag i åldersprofilen på den här listan av människor (Grattis Mats Göran Eliasson, 46 år och yngst i Almegas styrelse).

Jag är 28 bast och arbetsgivare. Ni får gärna ringa om ni vill veta hur man arbetar med unga.

Er,

/ Gustaf Josefsson