”Ungdomslöner” – Ett öppet brev till Jan Björklund.

Hej, Jan.

Jag läste i SvD idag kring att du tagit upp idén att ge lägre löner till ungdomar. Jag diskuterade detta flitigt på Almedalsveckan och var bl.a. i en panel med både unga politiker, samt representanter från näringsliv och facket. Eftersom vi aldrig hann talas vid där så skulle jag bara vilja lyfta några av mina tankar kring detta.

Det verkar ganska tydligt att ditt fokus är lägre ”ungdomslöner”, men jag undrar ändå vad du egentligen menar med ”ung”.

Vill du sänka lönen för de som har mindre arbetserfarenhet?

  • Jag skulle hävda att erfarenhet mätt i tid kanske inte alltid är den bästa indikatorn för arbetsprestation, men låt gå. Är det lägre lön för oerfarna du vill ha så säg det.

Vill du sänka lönen för de som presterar sämre på jobbet?

  • Då är jag helt på! Det låter väl vettigt att man får betalt efter hur man presterar, men låt oss för guds skull till att sänka lönerna för arbetströtta, inlasta (sic.) 50-åringar också.

Om du menar något av de ovanstående, så föreslår jag att du istället använder ordet ”oerfaren” eller ”lågpresterande” istället för ”ung”. Om det å andra sidan är så att du inte vill sätta lön efter erfarenhet eller prestation, utan enbart baserat på fysisk ålder…

  • I så fall har jag två invändningar. För det första så står det i Diskrimineringslagen (2008:567) att med diskriminering menas: ”att någon missgynnas genom att behandlas sämre än någon annan behandlas, har behandlats eller skulle ha behandlats i en jämförbar situation, om missgynnandet har samband med […] ålder.” För det andra så är det moraliskt förkastligt att döma värdet av människors arbete på något så ytligt och irrelevant som ”antal år det gått sedan du trillade ut mellan morsans ben”.

Jag vet att vi har statistik på att unga har svårt att komma in på arbetsmarknaden och detta verkar ju vara ditt argument för att sänka deras löner. Invandrare har också svårt att komma in på arbetsmarknaden. Skall vi inte passa på att sänka deras löner också? Du räds väl inte det som är kontroversiellt?

Dagens ungdomar har mer att tillföra samhället än någon tidigare ungdomsgeneration.

  • Tidigare generationer har alltid varit begränsade av ett system för att lära sig. Dagens ungdom har växt upp med all världens kunskap vid sina fötter.
  • När du var liten fick du ta cykeln till biblioteket när du ville ha svar på en fråga din mamma inte kunde ge svar på. Dagens ungdomar har växt upp med den kunskapen i fickan. Tänk vad det betyder för deras mentala utveckling.
  • När du var liten så hände det inte att du behövde hjälpa dina föräldrar med saker de inte förstod. Dagens ungdomar har agerat lärare och mentorer för en äldre generation sen de fyllde 13.

Det är inget fel på ”dagens ungdom” – däremot har vi stora brister i hur vi kommunicerar över generationer. Vi i Sverige är väldigt dåliga på att umgås över generationsgränser, jämfört med många andra länder i Europa och världen. Skillanden i hur världen ses och upplevs av unga och gamla ökar dessutom, och leder både till att äldre känner sig hotade av ett snabbare snurrande system de inte förstår, samtidigt som unga känner sig orättvist behandlade och undervärderade. Vi behöver prata. Det är en bra start.

Så vad gör vi åt ungdomsarbetslösheten?

Jag känner att jag måste komma med något konkret och inte bara gnälla, so here goes:

  • Det spenderas mycket pengar på att vidareutbilda och coacha inkompetenta arbetslösa. Jag tror att ett problem är inkompetenta arbetsgivare. Att anställa och behålla en 80-talist görs med andra styrmedel och personalstrategiska trix än vad som funkat med tidigare generationer. Jag skulle vilja se en nationell satsning för att uppmärksamma detta kunskapsglapp och utbilda arbetsgivare för en ny arbetsmarknad.
  • LAS, i kombination med dåliga finansiella tider skapar en rigid arbetsmarknad där det är svårt för de som står utanför att komma in. Sätt ner foten mot Moderaterna och se till att vi får en arbetsmarknadslagstiftning som är skriven för detta årtusendet.
  • Uppmuntra (i samband LAS-reform), möjligheter till snabbare befordran för högpresterande ungdomar. Sverige har Europas näst äldsta chefer. Lika anställer lika, oavsett om det gäller kön, etnicitet eller ålder. För att få bättre förutsättningar för unga anställda behöver vi fler unga chefer.

Som du förstår har jag mycket tankar och idéer kring både skola och ungas förutsättningar på arbetsmarknaden, mycket grundat på mina erfarenheter som grundare av Entreprenörsjakten och som tidigare styrelseordföreande i Young Entrepreneurs of Sweden. Vill du höra mer så träffas jag gärna och snackar.

Väl mött,

/ Gustaf Josefsson