Expressen gör mig ledsen

Jag har varit förbannad och ledsen hela gårdagen för den här artikeln.

Ett fullkomligt vidrigt utspel som både slår ett slag för ett läskigt fascistiskt åsiktsförtryck, samtidigt som det spelar Avpixlat och den Sverigedemokratiska rörelsen i händerna. En förkastlig handling, som med all sannolikhet kommer få ett olyckligt utfall.

[Edit] Förtydligande: Detta inlägg handlar alltså om Expressens publicerande av namn och bild på ostraffade privatpersoner utan politisk anknytning. Under tisdagen publicerades första delen av avslöjandena som adresserade folkvalda SD-politiker, något som jag inte vänder mig emot. Jag är också glad att se att Expressen under Torsdagen verkar tagit åt sig av kritiken och i sitt uppföljande inlägg på Torsdagen inte längre publicerar namn.

Detta är anledningen till varför jag känner så:

1. Expressen använder skam för att undertrycka impopulära åsikter.

Jag är själv inte alltid en bärare av de åsikter och beteenden som stöttas av majoriteten av svenska folket. Kanske åsikter så impopulära som Expressens offer, men vart går gränsen?

Ändamålet helgar inte medlet. Offentliga skampålar för meningsmotståndare har varit och är fortfarande en vanlig del i autokratiskt förtryck. I den demokratiska visionen har istället anonymitet och åsiktsfrihet varit en kärna. I ett samhälle där makten förföljer oliktänkande medborgare kan inte mänskliga rättigheter gro och utvecklas. Det har vi sett igenom historien och vi ser det på alldeles för många platser än idag.

Expressens agerande är ett hot mot ett öppet och demokratiskt samhälle där man inte behöver vara rädd för att ha en avvikande åsikt. Deras beteende är ett hot mot varje individ som någonsin kämpat för att förändra.

(Anna Troberg uttycker denna punkten väl.)

2. Expressen avhumansierar meningsmotståndare.

Tänk efter en stund… Vem är denna person som du ser på bilden framför dig? Denna ”näthatare?”

Vem är den där mannen som spenderar så mycket av sin tid framför sin dator för att sprida hat? Vad lever han för liv? Hur ser hans relation till familj och vänner ut? Vad gör honom lycklig? Olycklig? Vad drömmer han om? Du vet inget om honom, men Expressen ber dig att döma honom.

För att förstå rasism måste vi förstå de människor som dessa tankar bor hos. Faktum är ju att det enda sättet att få färre ”rasister” i Sverige är att få de som är ”rasister” att sluta vara det. Att hata en ”rasist” är lika ogenomtänkt som att hata en någon som har cancer. Rikta din ilska mot idén, inte den som har den.

Genom sitt agerande så avhumaniserar Expressen en människa av kött och blod för att skapa ett monster som vi gemensamt kan hata. Ett beteende inte helt olikt de näthatare som de hävdar sig kämpa emot.

3. Expressen bekräftar Avpixlats teorier och ökar deras kredibilitet.

Det finns en populär teori som säger att anledningen till att Expressen och övriga PK-media ”pixlar” ansikten på brottslingar i tidningen är att dölja det faktum att många av dem är invandrare. De gör detta i samarbete med det politiska etablissemanget för att föra det svenska folket bakom ljuset och dölja en misslyckad mångfaldspolitik. Sajten ”Avpixlat” har fått sitt namn ifrån just denna konspirationsteori och ägnar mycket av sina inlägg åt att just leta reda på pixlade mörkhyade ansikten och hänga ut dessa. (Grym artikel om Avpixlats bakgrund här). Denna teori är grundläggande för trovärdigheten hos sajter som Avpixlat och Fria Tider – eftersom alla andra, PK-media, är med i konspirationen är det bara dessa sajter som går att lita på.

När Expressen väljer att göra undantag i sin avpixling för att hänga ut ”rasister” så bekräftar de Avpixlats mytbildning och stärker deras ställning som nyhetskanal.

4. Expressen tjänar pengar på att förnedra enskilda medborgare.

Expressen, ett kommersiellt bolag, vars affärsmodell grundas på lösnummerförsäljning, hänger ut enskilda privatpersoner med namn och bild med syftet att tjäna pengar.

Läs den meningen igen. Fundera på om det är något du vill ha i samhället.

Den yttersta drivkraften för Expressens artikelserie är att tjäna pengar. Om det visar sig att det går att göra på att förnedra enskilda representanter av en impopulär åsikt, vad får dig att tro att de inte är villiga att göra det för en annan?

Expressen demonstrerar att PK-media är inte en myt. Den är en okontrollerbar maskin som krossar oliktänkande för att få sin vilja fram. Den här gången kanske det inte var dig eller din åsikt, men ändamålet helgar varken medlen eller maskineriet.

[Edit] Detta sagt, jag har stor respekt för Researchgruppens grävande journalistik. Deras artikel i Göteborgs Fria som jag länkar till ovan och deras arbete på http://avkodat.research.nu/ är strålande! Expressens sensationalism är en förolämpning mot deras journalistiska prestation.

Att platser som Avpixlat existerar är fullt naturligt. Konspirationsteorier och grupptänk har existerat igenom hela mänsklighetens historia och kommer inte att försvinna. Observera, analysera, sök att förstå individerna bakom.

Hata dem inte. Förnedra dem inte. De är också människor.

Kram,

/ Gustaf